Miły widok :)
Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi
-
- Super aktywny
- gadu: 0
Re: Miły widok :)
Przypadkowa wizyta na Ożarowskiej ok. godz. 18 w krótkich odstępach powrót ,15 sztuk nad bramą bardzo miły widok
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego "Krzesiny"
Wczoraj między 10 a 11 Grzmoto-Ptaki hulały po moim niebie Maszyn nie widziałem bo były za wysoko, ale ich ślady w trakcie tworzenia jak najbardziej
Te 2 łuki rosły równocześnie rysowane przez parę w nawrocie w lewo. Było tego duuuużo więcej, ale te na fotce to najlepsze ujęcie jakie złapałem.
Dziękuję i zapraszam ponownie
Te 2 łuki rosły równocześnie rysowane przez parę w nawrocie w lewo. Było tego duuuużo więcej, ale te na fotce to najlepsze ujęcie jakie złapałem.
Dziękuję i zapraszam ponownie
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego „KRZESINY”
"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
- Grzes
- Prawie moderator!
Dziś wczesnym popołudniem usłyszałem miłe dla uszu "transportowe" buczenie dochodzące z chmur.
Wyszedłem na podwórko w nadziei, że choć na chwilkę zlokalizuję wizualnie tego transportowca.
Jakież było moje zdziwienie, gdy między chmurami, na bardzo małej wysokości przemknął... An-30 (powiedzmy tak na 90% bo mógł to być również An-26, ale jak dla mnie to nie ta wysokość i nie ten korytarz) kierując się ze wschodu na EPMM lub EPWA.
Znaczit pewnikiem Ruskie nas obserwują kryzysowo... Ale widok i tak bardzo miły
Wyszedłem na podwórko w nadziei, że choć na chwilkę zlokalizuję wizualnie tego transportowca.
Jakież było moje zdziwienie, gdy między chmurami, na bardzo małej wysokości przemknął... An-30 (powiedzmy tak na 90% bo mógł to być również An-26, ale jak dla mnie to nie ta wysokość i nie ten korytarz) kierując się ze wschodu na EPMM lub EPWA.
Znaczit pewnikiem Ruskie nas obserwują kryzysowo... Ale widok i tak bardzo miły
Robi się Su-7U... i 100 innych modeli
Póki co traktat "Open Skies" obowiązuje i funkcjonuje
http://www.polska-zbrojna.pl/home/artic ... pen-Skies-Polska realizuje postanowienia Open Skies
W ramach realizacji postanowień Traktatu o Otwartych Przestworzach (Open Skies), który Polska ratyfikowała w 1995 roku, od 31 marca do 4 kwietnia br. w Rosji przebywał polski zespół prowadzący lot obserwacyjny (na wynajmowanym od SZ Ukrainy samolocie An-30B) nad grupą państw Federacji Rosyjskiej i Białorusią.
W dniach 2–3 kwietnia polscy obserwatorzy przeprowadzili lot o długości ok. 5500 km w rejonach Moskwy, zachodniej Rosji, Białorusi i Obwodu Kaliningradzkiego.
W dniach 7–11 kwietnia Rosja i Białoruś wspólnie przeprowadzą lot obserwacyjny nad Polską. Będą latać rosyjskim samolotem An-30B, po trasie uzgodnionej z polskim zespołem towarzyszącym. Trasa może obejmować całe terytorium RP, nie może być jednak dłuższa niż 1400 km.
Do końca bieżącego roku, w ramach Open Skies Polska planuje przeprowadzić jeszcze 1 lot obserwacyjny nad grupą państw Federacji Rosyjskiej i Białorusi (w IV kwartale roku) i 1 lot nad Ukrainą.
W Polsce przeprowadzone mogą być jeszcze 2 loty obserwacyjne Rosji (bądź Rosji wraz z Białorusią) oraz 1 lot obserwacyjny Ukrainy.
Traktat o Otwartych Przestworzach (Open Skies) umożliwiający wzajemną kontrolę potencjału obronnego i działalności wojskowej został podpisany w 1992 r. przez 25 państw w Helsinkach; Polska ratyfikowała go w 1995 r. Obecnie stronami traktatu są 34 państwa.
Loty obserwacyjne odbywają się za zgodą państwa obserwowanego i realizowane są na zasadzie wzajemności. Lot może się odbywać nad całym terytorium kraju, z wyłączeniem stref zakazanych. Długość lotu zależy od terytorium państwa i liczby lotnisk udostępnianych systemowi Otwartych Przestworzy. W Polsce długość trasy to ok. 1400 km. Obserwatorom towarzyszą kontrolerzy państwa obserwowanego. Loty nad Polską wykonywali m.in. inspektorzy z Francji, Niemiec, Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, a nad tymi krajami latali polscy obserwatorzy.
U mnie wczoraj szerokim łukiem Bryza, nieczęsto się tu pokazuje.
Foto jedynie poglądowe
Foto jedynie poglądowe
A przed chwilką do domu wracał Awacs (obserwowany 50km na południowy-zachód od poznania, leciał w kierunku zachodnim), wysoko i nie miałem aparatu, ale talerz było wyraźnie widać
Przed chwilą nad Lesznem ktoś na błękitnym niebie wywalił serię flar (było ich 6 albo 7) pomruki wskazują na F-16.
Tym razem statyczny, ale bardzo wielki miły widok: Rusłan na EPWR
- Grzes
- Prawie moderator!
Pół godzinki temu dwa Fulcrumy powoli i dostojnie przedefilowały tuż nad moim domem w drodze do swego gniazda.
Cóś pięknego!
Cóś pięknego!
- Grzes
- Prawie moderator!
22:15 i znów parka, tym razem Orliki.
Oczywiście, czekam na następne niespodzianki
Oczywiście, czekam na następne niespodzianki
Pięć minut temu cztery blackhawk'i przeleciały mi nad blokiem, na około 100-150 metrach. Pozdrowienia z okolic Chojnic w pomorskim
Siedzą w Miro wraz Chinook'ami.
Wiem Leciały z kierunku Miro. Późnym wieczorem jeszcze pohuczały, sądząc po rezerwacji, F-16 z Łasku. Czaad
- Grzes
- Prawie moderator!
Rano nad Siedlcami najpierw Mi-17, potem Mi-24.
Widok zazwyczaj miły tak jak i niecodzienny, ale w obliczu bieżącej sytuacji na Wschodzie dziwnie mnie zaniepokoił...
Na szczęście wyjaśniło się szybko, że to rekonesans przed treningami do parady na 15 sierpnia.
I po południu miałem swoją paradę tuż nad moim domem...
Widok zazwyczaj miły tak jak i niecodzienny, ale w obliczu bieżącej sytuacji na Wschodzie dziwnie mnie zaniepokoił...
Na szczęście wyjaśniło się szybko, że to rekonesans przed treningami do parady na 15 sierpnia.
I po południu miałem swoją paradę tuż nad moim domem...
-
- Aktywny!
A dziś nad Kołobrzegiem miła niespodzianka w postaci francuskich Mirage