Konkursy nt. Su-22
Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi
Re: Konkursy nt. Su-22
Proszę podac numer suni po lewej stronie.
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6382958" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6382958" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyba tylko ja tu mam ochotę na zadawanie pytań...
Proszę podać minimum 15 suk, które nosiły pilskiego tygryska i ile (jakie) ma go do dnia dzisiejszego ?
Proszę podać minimum 15 suk, które nosiły pilskiego tygryska i ile (jakie) ma go do dnia dzisiejszego ?
W czasie kiedy temat ten osiągnie 30 stron, zwrócę się z prośbą do moda o jego zamknięcie. Powodem jest małe zainteresowanie. A myslę, że w tym wątku zostały poruszone ciekawe rzeczy, dzięki czemu doszedł minimalny walor edukacyjny.
Nikt nie zna samolotów z tygryskami...
Zatem coś nowego:
Pytanie 1 -Proszę wymienić 7 informacji/ciekawostek nt. tego egzemplarza (może być wszystko - od wersji i numeru, po techników i przygody w czasie eksploatacji):
Pytanie 2 - Który polski pilot jako pierwszy wyleciał samodzielnie na Su-22?
Pytanie 3 - Ile ćwiczeń w powietrzu jest uwzględnionych w Szkoleniu Lotniczym na Su-22 ? (można się pomylić o 100)
Zatem coś nowego:
Pytanie 1 -Proszę wymienić 7 informacji/ciekawostek nt. tego egzemplarza (może być wszystko - od wersji i numeru, po techników i przygody w czasie eksploatacji):
Pytanie 2 - Który polski pilot jako pierwszy wyleciał samodzielnie na Su-22?
Pytanie 3 - Ile ćwiczeń w powietrzu jest uwzględnionych w Szkoleniu Lotniczym na Su-22 ? (można się pomylić o 100)
Odpowiem na pytanie 2:
Pierwszym pilotem, który poleciał samodzielnie na Su-22 jest Bodo czyli Bogdan Likus. Dodam, także że 2 razy się strzelał z Suchoja.
Pierwszym pilotem, który poleciał samodzielnie na Su-22 jest Bodo czyli Bogdan Likus. Dodam, także że 2 razy się strzelał z Suchoja.
Zgadza się.Płetwa pisze:Pierwszym pilotem, który poleciał samodzielnie na Su-22 jest Bodo czyli Bogdan Likus.
Napewno 2 razy ?Płetwa pisze:Dodam, także że 2 razy się strzelał z Suchoja.
O tylu wiem.
Bo ja znam tylko przypadek strzelania się z Su-7U w Powidzu. A możesz napisać o tym drugim ?
Nie pamiętam już teraz szczegółów, ale na Su-22 też się strzelał i w konsekwencji (zdrowie) przeszedł później do rezerwy. A w cywilu, to też olbrzymi kawał historii. Trochę opowieści słyszałem od samego Pana Bogdana. Iran, Afryka, Jak-12 w Pruszczu.
Na Su-22 nie strzelał się napewno. Żadnej z utraconych Su-22 nie pilotował p.Bogdan.
Pan Bogdan Likus to żywa legenda, latał na wszystkich wersjach Suchojów w polskim lotnictwie, później "w cywilu" również w Afryce tak jak pisałeś. Do dziś lata i szkoli na samolotach.
Pan Bogdan Likus to żywa legenda, latał na wszystkich wersjach Suchojów w polskim lotnictwie, później "w cywilu" również w Afryce tak jak pisałeś. Do dziś lata i szkoli na samolotach.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2009, 20:35 przez Sawicz, łącznie zmieniany 2 razy.
To co ja pokręciłem?? Niemniej słyszałem, że strzelał się dwukrotnie.Sawicz pisze:Na Su-22 nie strzelał się napewno. Żadnej z utraconych Su-22 nie pilotował p.Bogdan.
Pytanie teraz na ile jest to wiarogodne info, gdyż nie słyszałem tego z ust p. Bogdana.