Thunderbirds przesiadają się na 52

Na tym forum proszę o informacje co nowego wydarzyło się w lotnictwie.

Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi

Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 11935913

Thunderbirds przesiadają się na 52

Post autor: eNwings »

3600 USAF Air Demonstration Squadron - Thunderbirds po ponad piętnastu latach użytkowania blocku 32, od nowego roku przesiadają się na block 52.

http://www.f-16.net/f-16_forum_viewtopic-t-9315.html

p.s. mam nadzieje że szybko znowu do nas przylecą :P !
ObrazekObrazek
Yeah, all you f@ckers wish you flew the Viper ** More than just a job! It's a state of being.......
Spitfire
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 0

Post autor: Spitfire »

Ciekawe. A w relacji tv z pokazów twierdzili (ktoś z ekpiy w wywiadzie), że przesiądą się na F-35. Czyli co: pobożne życzenia, cięcia budżetowe czy opóźnienia programu F-35? A może jeszcze coś innego.
Raczej cięcia, bo stare bloki 32 zostaną przyrócone do stanu bojowego i regularnej służby w USAF. Chyba Amerykańcy zaciągają pasa...
Forumowy kontroler lotów czyli moderator
Spoterski monitoring MATZ EPKS ...po godzinach
Forumowy kartograf
Kontakt ze mną przez mejlanie odbieram "pw"!
Xlem
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Post autor: Xlem »

Raczej normalny proces unowocześniania floty. Na dzień dzisiejszy wykorzystanie trochę "nienowoczesnego" bloku30 w reprezentacyjnym zespole USAF nie świadczy najlepiej o tej formacji. Ponad to, do wprowadzenia F-35 do linii droga jeszcze daleka. Bez przesiadki na block52 mogłoby sie okazać, że na starych 16 polatają jeszcze jakies dziesięc lat. A to byłaby już kompromitacja USAF.
Spitfire
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Rozumiem, że zdjęcia które pod wskazanym przez Pata linkiem zamieścił przedstawiają jeszcze szparkę blok 32. Bo tak właśnie wygląda: brak garba za kabiną pilotów, kształt belek z mocowaniami na końcach skrzydeł. Choć 4 antenki IFF przed kabiną i opis tego człowieka temu przeczą. Ktoś mi wytłumaczy co jest grane?
Forumowy kartograf
Awatar użytkownika
fly_jabko
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 4204020

Post autor: fly_jabko »

a i też ja sie nad tym zastanawiałm...
martin
Admin forum.krzesiny.org.pl

Post autor: martin »

A ten garb to nie jest przypadkiem wyróżnik 52+ i Sufy ?

Marcin
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Spitfire pisze:Rozumiem, że zdjęcia które pod wskazanym przez Pata linkiem zamieścił przedstawiają jeszcze szparkę blok 32. Bo tak właśnie wygląda: brak garba za kabiną pilotów, kształt belek z mocowaniami na końcach skrzydeł. Choć 4 antenki IFF przed kabiną i opis tego człowieka temu przeczą. Ktoś mi wytłumaczy co jest grane?
Ta szparka którą widać na zdjęciu to jest 'stary' 32, natomiast ten jednomiejscowy to pierwszy 52 przekazany eskadrze - z tym też wiązała się ta uroczystość, o czym pisze Meathook.

p.s. Nowa szparka dla Thunderbirds nie będzie miała 'spine' (garba) dlatego że jest to block 52, nie jak nasze 52+ Adv.
ObrazekObrazek
Yeah, all you f@ckers wish you flew the Viper ** More than just a job! It's a state of being.......
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!

mkuska pisze:A ten garb to nie jest przypadkiem wyróżnik 52+ i Sufy ?

Marcin
...a także wcześniejszych wersji D (IAF) i wersji F Blocku 60 i zapewne także Blocku 70 (?).

p.s. Sorki za double post, chciałem zrobić EDIT, ale kliknęło mi sie wyślij... :oops:
ObrazekObrazek
Spitfire
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Jak już jesteś taki mądry, Pat (dzięki za pomoc! :)) to pociągnę Cię za język. Powiedz mi proszę gdzie można znaleźć szczegółową, dobrze zrobioną rozpiskę czym różnią poszczególne wersje (bloki) F-16? Innymi słowy: skąd czerpiesz swoje informacje? ;)
Może to być źródło drukowane lub strona w necie.
Forumowy kartograf
Awatar użytkownika
Loma
Super aktywny
Super aktywny

Post autor: Loma »

Te zdjęcia zrobione były w bazie Hill, UT. Teraz pierwszy Blk 52 jest już w Nellis AFB, NV. Nowe '52 będą pomalowane (ten jeden już jest) inną farbą - bardziej połyskującą.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 12:41 przez Loma, łącznie zmieniany 1 raz.
"Yea, though I fly thru the Valley of Death, I shall fear no evil. For I am the meanest muthah in the Valley"
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Spitfire pisze:gdzie można znaleźć szczegółową, dobrze zrobioną rozpiskę czym różnią poszczególne wersje (bloki) F-16? Innymi słowy: skąd czerpiesz swoje informacje? ;)
Może to być źródło drukowane lub strona w necie.
O hoho takiej rozpiski to chyba nie ma (nie widziałem), to jest temat rzeka... ja swoją wiedze czerpię z bardzo wielu różnych źródeł (tu zdecydowanie polecam http://www.F-16.net czy choćby http://www.voodoo.cz/falcon albo polską http://www.falconsite.prv.pl), mógłbym też wymienić kilka tytułów książek itd. ale zdecydowanie przede wszystkim są to lata poświęcone zgłebianiu tego typu... :wink:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 13:53 przez eNwings, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek
Spitfire
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Dzięki Pat! :)

A co to jest "Falcon STAR modification"? Na tej ulotce sfotografowanej tak napisali o bloku 52, że dostanie to...
Forumowy kartograf
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Spitfire pisze:A co to jest "Falcon STAR modification"? Na tej ulotce sfotografowanej tak napisali o bloku 52, że dostanie to...
'Falcon Star' to jest nowy (po wcześniejszym 'Falcon Up') program, polegajacy na pewnych zmianach w strukturze płatowca, majacych zapewnić wydłużenie resursu po 8000h służby, pierwotnie opracowany dla modyfikacji MLU.

Jeszcze co znalazłem o tym programie ze strony LMAC
The Falcon STAR program involves modifying thirteen different structural components, including wing fittings, and reworking skin areas. Falcon STAR modifications are applied to existing aircraft and added to all new F-16s to compensate for aircraft stress caused by increased-usage rates and heavier gross weights. Once modified, the aircraft will meet its designed service life of 8,000 flight hours.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tomash
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Re: Thunderbirds przesiadają się na 52

Post autor: tomash »

eNwings pisze:mam nadzieje że szybko znowu do nas przylecą :P !
oj tak... - niech przylecą!!!
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego "Krzesiny"
Obrazek
http://www.airliners.net/search/photo.s ... 20Wasinski
Awatar użytkownika
Miłosz
Wyróżniony!
Wyróżniony!
gadu: 4646101

Post autor: Miłosz »

To teraz block 52 będzie prezentować USAF za miast 32??? heee z jednej strony to dobrze bo sami mamy takie maszynki :D :D

PS: trochę z innej baczki i pytanie trochę odległe ale.... Kiedy Thunderbirds przylecą do hmmm do naszych sąsiadów np. Niemcy, Francja okolice bo o samą Polskę nie pytam bo raczej nie dostanę odp.

Ach czy block 32 od 52 różni się czymś chodzi mi o wrażenia zwykłego widza na pokazach?? Bo z uzbrojeniem nie będą latać, wiec o parametry tech- wojenne nie pytam ( jeśli tak to mogę nazwać ) choć jeśli ktoś może trochę napisać to chętnie :)
ODPOWIEDZ