Też bym chciał ale czy nie za drogo ? MLU oferuje bardzo dobre możliwości za mniejsze pieniądze. W tym układzie można by się bez problemu pobujać aż to F-35tomash pisze:Ja obstawiam za kolejnymi 52+
Co zastąpi Su-22?
Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi
Moim zdaniem trzeba powiedziec co i do czego, czy na obecnym teatrze działań potrzebne jest lotnictwo okołodźwiękowe czy szybkie naddźwiękowe. Cokolwiek ma zastąpic Su-22 musi spełniac nasze zadania. Ja również jestem za, "niestety", dokupieniem czwartej eskadry ale prawie w całości w wersji dwumiejscowej. Umieściłbym ją w Swidwinie i doposażył o pociski przeciw okrętowe. 6 elt i tak ma "przypisany" etat w roli eskadry uderzeniowej, trzecia ma byc bardziej myśliwska, dziesiąta rozpoznawcza (brakuje jej pocisków przeciw radiolokacyjnych). Ale nie popadajmy w eFomanię. Jestem za tym aby utrzymac minimum dwa różne typy samolotów bojowych ponieważ gdy jeden typ się uziemni w wyniku jakiegoś wypadku, uszkodzenia silnika, drugi typ przejmie częściowo rolę pierwszego do czasu wyjaśnienia "okoliczności". Przypomnę, że mieliśmy 96 (około) suczek. Jeden wypadek związany z nie wejściem dopalacza w trakcie startu (bodajże 9616) i cała super technika zeszła na psy na dwa tygodnie. Wiecie ile roboty przez to mieli chłopaki po "nafcie"? Nie możemy sobie pozwolic tylko na jeden typ samolotu wielozadaniowego. Może przykład Izraela ( w końcu to oni rozpagowali eFka), jedna eskadra F-15I otoczona resztą F-16 (nie znam dokładnie struktury lotniczej Izraela więc sorki za niedokładnośc). Takie jest moje zdanie, realia według mnie to jednak pozyskac samolot samolot szkolenia zaawansowanego i "dokupic" jego wersję uderzeniową w sile dwóch eskadr. A MiG-ów chłopakom nie zabierajcie bo oni też są po naszej stronie.
jaja jak berety
Nie koniecznie Harpuny, przecież Marynarka zakupiła duży pakiet RBS-15, ale znając Naszych polityków ulegli by namowom amerykanów i kupili by Harpuny niby dodatkowo dla "Pułaski" i spółka. Chociaż parząc na model eFka z RBS-em amerykanie mówili by "be". Ale bodajże norwedzy postawili na swoim i mają inną rakietę przeciwokrętową (chyba zwie się Pegazus czy jakoś tam - jeśli ktoś pamięta lepiej niech mnie poprawi, nie chce mi się zaglądac do literatury).
jaja jak berety
MeGi ja obstawiam za MLU w wersji M4, bo jest to maszyna wielozadaniowa czyli nie ograniczamy się tylko do wersji szturmowej jakby wyglądałoby to w przypadku samolotu szkolenia zaawansowanego który proponujesz.
Nie stać nas na eskadry wyposażone w samoloty które nadają się do wykonywania tylko jednego typu misji (jak nasze Su-22), kupowanie samolotów szkolnych z opcją szturmową jest trwaniem w obecnym stanie rzeczy, gdzie Suki nadają się tylko do zrzucenia komuś bomb na głowę i to w dobrych warunkach pogodowych.
Co to zagrożenia związanego z posiadaniem jednego typu - Holandia, Belgia, Dania czy Norwegia używają w zasadzie tylko F-16, poza tym nawet gdyby coś się działo np z silnikiem to Bloki 52M różnią się pod tym względem od MLU. Węgrzy to samo, Czesi niby mają L-159 ale to się chyba nadaje tylko do pościgów za pasażerskimi I to niezbyt szybkimi
Nie stać nas na eskadry wyposażone w samoloty które nadają się do wykonywania tylko jednego typu misji (jak nasze Su-22), kupowanie samolotów szkolnych z opcją szturmową jest trwaniem w obecnym stanie rzeczy, gdzie Suki nadają się tylko do zrzucenia komuś bomb na głowę i to w dobrych warunkach pogodowych.
Co to zagrożenia związanego z posiadaniem jednego typu - Holandia, Belgia, Dania czy Norwegia używają w zasadzie tylko F-16, poza tym nawet gdyby coś się działo np z silnikiem to Bloki 52M różnią się pod tym względem od MLU. Węgrzy to samo, Czesi niby mają L-159 ale to się chyba nadaje tylko do pościgów za pasażerskimi I to niezbyt szybkimi
- eNwings
- Prawie moderator!
- gadu: 11935913
W lutowej Nowej Technice Wojskowej znalazłem intrygującą informację, mianowicie w oficjalnych planach Sił Powietrznych jest wprowadzenie od 2012 roku 48 nowych samolotów bojowych, które zastąpią przestarzałe Su-22. Dotychczas nieśmiało mówiono o 32 sztukach. Ciekawe skąd ta zmiana, szykujemy się na jakąś wojnę ?
Przy okazji taka prezentacja <pokaz slajdów> zaprezentowanch swojego czasu przez nieżyjącego już niestety generała Jacka Bartoszcze z DSP:
Przy okazji taka prezentacja <pokaz slajdów> zaprezentowanch swojego czasu przez nieżyjącego już niestety generała Jacka Bartoszcze z DSP:
Dzięki za te materiały, Pat. Troszkę się niektóre rzeczy zdezaktualizowały, ale wciąż daje to pewne pojęcie jak rzeczy widzi i planuje dowództwo.
Forumowy kontroler lotów czyli moderator
Spoterski monitoring MATZ EPKS ...po godzinach
Forumowy kartograf
Kontakt ze mną przez mejla – nie odbieram "pw"!
Spoterski monitoring MATZ EPKS ...po godzinach
Forumowy kartograf
Kontakt ze mną przez mejla – nie odbieram "pw"!
Re: Co zastąpi Su-22?
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności. Jak widzę temat stoi, a plotek na około coraz wiecej. Zastanawialiśmy się wcześniej co te Nasze biedne suczki zastąpi... a może by tak zdezelowane ... Tornado od niemców wykupić? Wszak chcą ich redukcji aż o sto (100) sztuk na zlom poslać. Wyobrazacie sobie Tornado IDS z białoczerwoną szachownicą na stateczniku startujące ze Świdwina albo z Mirosławca?
jaja jak berety
- eNwings
- Prawie moderator!
jaja jak berety Wszelkie znaki na niebie i na ziemi wskazują, że Su w połowie tej dekady zastapią LIFT-y. Zapewne T-50, gdzie wersja szkolno bojowa znajdzie się w Dęblinie a bojowa zapewne w Świdwinie.
Sugerujesz, że podzielą je po 8 sztuk pomiędzy te dwie bazy?
- eNwings
- Prawie moderator!
Myśle, że jeśli racjonalnie myślą w MONie czy gdzie tam na najwyższych szczeblach o zastąpieniu Su-22 jak najniższym kosztem (..a taka jest chyba wizja) do uzyskanego potencjalnego efektu co wyklucza zakup kolejnych F-16 w bliższej perspektywie.. to tu jest miejsce właśnie dla T-50 oraz jego bojowej wersji. Nie sądze więc by było ich tylko szesnaście.. co najmniej 10-12 więcej. Przetarg musi być dla picu - bo takie jest prawo, ale de facto takie wymagania (nasze wymagania) spełnia jedynie Koreańczyk. No i Gripen ale ten kosztuje prawie tyle co F-16.