Faktycznie masz rację. Tak sobie myślę - dobrze, ze Niemcy nie zaoferowali nam na sprzedaż Fokkerów DR-1 z jeszcze lepszym offsetem niż pozostałe maszyny... Kto wie jaką decyzję podjąłby wtedy Pan Szeremietiew....eNwings pisze:Boshe! To nie ten dział szturmowik, do LOLu z tym...
Jaki samolot należało wybrać?
Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi
- szturmowik
- Aktywny!
Re: Jaki samolot należało wybrać?
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title.
Bardzo dużo głosów, zero uzasadnienia. Ciekawe jak popularny jest Gripcio, tylko nie wiem dlaczemu
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego „KRZESINY”
"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
- eNwings
- Prawie moderator!
- gadu: 11935913
Bo jest ładny...? Kiepski argument. F-16 jest ładniejszy!Rush pisze: dlaczemu
mmmhm a może bo to kaczka, a jak wiadomo swego czasu drób ów cieszył się dużą popularnością i inny wybór byłby zwyczajnie niepoprawny politycznie. Poza tym marketing Radia maryja...
To Ty Norbert nie głosowałeś na Gripena
Wolał bym w tych okolicznościach żeby ktoś z tych 35 (na te chwilę) Gripciogłosowaczy coś rozjaśnił, może o czymś nie wiem?
Wolał bym w tych okolicznościach żeby ktoś z tych 35 (na te chwilę) Gripciogłosowaczy coś rozjaśnił, może o czymś nie wiem?
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego „KRZESINY”
- eNwings
- Prawie moderator!
- gadu: 11935913
No właśnie, sam nie wiem, to sprawa do Archiwum X, chyba na F-16 ale musiałem wtedy cierpieć na pomroczność jasną.Rush pisze:To Ty Norbert nie głosowałeś na Gripena
A ja wiem.. Hipokryzja się szerzyRush pisze:Wolał bym w tych okolicznościach żeby ktoś z tych 35 (na te chwilę) Gripciogłosowaczy coś rozjaśnił, może o czymś nie wiem?
Jedyne z czym sie nie do końca zgadzam w Twojej wypowiedzi.eNwings pisze: G%#$o mnie obchodzi offest, mamy najlepszy samolot (takie są fakty..) na którego inni patrzą z zazdrością. Offset nie będzie strzegł naszego nieba
Jeśli offset miałby "uwiązać" u nas pokaźny kapitał zza oceanu na dłużej - lepszej ochrony nie ma. Z całym szacunkiem dla naszych F-16.
My lubimy sie bić za wolnośc wasza i naszą.
Jankesi za swój interes. Dlatego im więcej tego interesu (wyrażonego w $) nas, tym jesteśmy bezpieczniejsi.
- czachus
- Wyróżniony!
- gadu: 1666152
Viva la France
"...Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." - Albert Einstein
Niestety my zawsze stoimy na pozycji "murzyn zrobił swoje (kupił samoloty), murzyn może odejść (offsetu i tak nie wykorzysta)".Xlem pisze:My lubimy sie bić za wolnośc wasza i naszą. Jankesi za swój interes. Dlatego im więcej tego interesu (wyrażonego w $) u nas, tym jesteśmy bezpieczniejsi.
Jesteśmy jak dojna krowa, którą można wyssać i porzucić.
To nie wina Amerykanów, że dajemy się dymać. To wina naszych "negocjatorów" i innych "fachowców", którzy zaprzepaszczają wszelkie okazje. Nie dotyczy to tylko armii, ale WSZELKICH inwestycji. Dzisiaj np. DELL ogłosił, że sprzedaje fabrykę w Łodzi. Dostał co swoje: działkę, dotacje, zwolnienie podatkowe... I co? Jak zwykle WIELKIE GÓ...NO. Jeszcze chcą obiecane dopłaty za utworzenie miejsc pracy, a gdzie spełnienie obietnic?
Również jestem zdania, że za offset w takiej postaci jesteśmy sami sobie winni. Finowie są przykładem, że można dużo ugrać tylko trzeba mieć odpowiednich ludzi na odpowiednich miejscach. W naszym kraju niestety zbyt często bywa tak, że ludzie na odpowiedzialnych stanowiskach dostają je dzięki kolesiostwu.
Słowo obietnica to od pewnego czasy bardzo źle mi się kojarzy...
Słowo obietnica to od pewnego czasy bardzo źle mi się kojarzy...
Jakie to smutne. Jakie prawdziwe.rafels pisze: To nie wina Amerykanów, że dajemy się dymać.
Głos oddałem na Mirage 2000 bo ma najładniejszą sylwetkę. Każdy samolot ma wady i zalety, ale myślę że wartość bojowa jest zbliżona