Jaki samolot należało wybrać?

Zapraszam do dyskusji na temat samolotu wielozadaniowego dla Polskiego Lotnictwa.

Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi

Jaki samolot powinniśmy wybrać?

F-16
29
39%
Gripen
39
53%
Mirage 2000
6
8%

Liczba głosów: 74

Awatar użytkownika
szturmowik
Aktywny!
Aktywny!

Re: Jaki samolot należało wybrać?

Post autor: szturmowik »

eNwings pisze:Boshe! :lol: To nie ten dział szturmowik, do LOLu z tym...
Faktycznie masz rację. :wink: Tak sobie myślę - dobrze, ze Niemcy nie zaoferowali nam na sprzedaż Fokkerów DR-1 z jeszcze lepszym offsetem niż pozostałe maszyny... Kto wie jaką decyzję podjąłby wtedy Pan Szeremietiew.... :lol:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title.
Awatar użytkownika
Rush
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 0

Post autor: Rush »

Bardzo dużo głosów, zero uzasadnienia. Ciekawe jak popularny jest Gripcio, tylko nie wiem dlaczemu :wink:
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego „KRZESINY”

"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 11935913

Post autor: eNwings »

Rush pisze: dlaczemu :wink:
Bo jest ładny...? Kiepski argument. F-16 jest ładniejszy! 8)
mmmhm a może bo to kaczka, a jak wiadomo swego czasu drób ów cieszył się dużą popularnością i inny wybór byłby zwyczajnie niepoprawny politycznie. Poza tym marketing Radia maryja... :wink:Obrazek
ObrazekObrazek
Yeah, all you f@ckers wish you flew the Viper ** More than just a job! It's a state of being.......
Awatar użytkownika
Rush
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Post autor: Rush »

To Ty Norbert nie głosowałeś na Gripena :?: :mrgreen:
Wolał bym w tych okolicznościach żeby ktoś z tych 35 (na te chwilę) Gripciogłosowaczy coś rozjaśnił, może o czymś nie wiem?
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego „KRZESINY”

"Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają, jak latać." Antoine de Saint-Exupery
Awatar użytkownika
eNwings
Prawie moderator!
Prawie moderator!
gadu: 11935913

Post autor: eNwings »

Rush pisze:To Ty Norbert nie głosowałeś na Gripena :?: :mrgreen:
No właśnie, sam nie wiem, to sprawa do Archiwum X, chyba na F-16 ale musiałem wtedy cierpieć na pomroczność jasną. :mrgreen: :flasingsmile:
Rush pisze:Wolał bym w tych okolicznościach żeby ktoś z tych 35 (na te chwilę) Gripciogłosowaczy coś rozjaśnił, może o czymś nie wiem?
A ja wiem.. Hipokryzja się szerzy :wink:
ObrazekObrazek
Yeah, all you f@ckers wish you flew the Viper ** More than just a job! It's a state of being.......
Xlem
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Post autor: Xlem »

eNwings pisze: G%#$o mnie obchodzi offest, mamy najlepszy samolot (takie są fakty..) na którego inni patrzą z zazdrością. Offset nie będzie strzegł naszego nieba
Jedyne z czym sie nie do końca zgadzam w Twojej wypowiedzi.
Jeśli offset miałby "uwiązać" u nas pokaźny kapitał zza oceanu na dłużej - lepszej ochrony nie ma. Z całym szacunkiem dla naszych F-16.
My lubimy sie bić za wolnośc wasza i naszą.
Jankesi za swój interes. Dlatego im więcej tego interesu (wyrażonego w $) nas, tym jesteśmy bezpieczniejsi.
Awatar użytkownika
czachus
Wyróżniony!
Wyróżniony!
gadu: 1666152

Post autor: czachus »

Viva la France :lol:
"...Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa, ale czwarta będzie na pewno na maczugi." - Albert Einstein
rafels

Post autor: rafels »

Xlem pisze:My lubimy sie bić za wolnośc wasza i naszą. Jankesi za swój interes. Dlatego im więcej tego interesu (wyrażonego w $) u nas, tym jesteśmy bezpieczniejsi.
Niestety my zawsze stoimy na pozycji "murzyn zrobił swoje (kupił samoloty), murzyn może odejść (offsetu i tak nie wykorzysta)".
Jesteśmy jak dojna krowa, którą można wyssać i porzucić.
To nie wina Amerykanów, że dajemy się dymać. To wina naszych "negocjatorów" i innych "fachowców", którzy zaprzepaszczają wszelkie okazje. Nie dotyczy to tylko armii, ale WSZELKICH inwestycji. Dzisiaj np. DELL ogłosił, że sprzedaje fabrykę w Łodzi. Dostał co swoje: działkę, dotacje, zwolnienie podatkowe... I co? Jak zwykle WIELKIE GÓ...NO. Jeszcze chcą obiecane dopłaty za utworzenie miejsc pracy, a gdzie spełnienie obietnic?
Maczek
Super aktywny
Super aktywny
gadu: 1926348

Post autor: Maczek »

Również jestem zdania, że za offset w takiej postaci jesteśmy sami sobie winni. Finowie są przykładem, że można dużo ugrać tylko trzeba mieć odpowiednich ludzi na odpowiednich miejscach. W naszym kraju niestety zbyt często bywa tak, że ludzie na odpowiedzialnych stanowiskach dostają je dzięki kolesiostwu.
Słowo obietnica to od pewnego czasy bardzo źle mi się kojarzy...
Xlem
Prawie moderator!
Prawie moderator!

Post autor: Xlem »

rafels pisze: To nie wina Amerykanów, że dajemy się dymać.
Jakie to smutne. Jakie prawdziwe.
maro
Super aktywny
Super aktywny

Post autor: maro »

Głos oddałem na Mirage 2000 bo ma najładniejszą sylwetkę. Każdy samolot ma wady i zalety, ale myślę że wartość bojowa jest zbliżona :D
ODPOWIEDZ