Miły widok :)
Moderatorzy: Sawicz, Xlem, Drzemi
- fly_jabko
- Prawie moderator!
- gadu: 4204020
Miły widok :)
Witam serdecznie
to bylo we wtorek ok godz. 13:30...
tak wiec wracalem sobie ze szkoly nieco
przygnebiony gdy w oddali uslyszalem
przemily warkot silnika odrzutoweg, od razu
pomyslalem: "Su-22 na niiiiskim puapie", podnosze
glowe ku gorze i widze ze jest lepiej z poludnia
nadlatuje parka "suczek" (prawdo podobnie z
powidza, nie jestem pewien bo przeszly centralnie
nade mna, to nie widzalem numerow ani oznaczen)
od razu humor mi sie polepszyl, gdyz nie widzialem
mysliwca w tej okolicu co najmniej od pazdziernika!
inne jednostki lataja, aco w krzesinach slychac?
Milo by bylo spotkac w okolicy (kamieniec k.
grodziska wlkp.) vhodz by iskierke spod znaku czarnego
kruka...
to bylo we wtorek ok godz. 13:30...
tak wiec wracalem sobie ze szkoly nieco
przygnebiony gdy w oddali uslyszalem
przemily warkot silnika odrzutoweg, od razu
pomyslalem: "Su-22 na niiiiskim puapie", podnosze
glowe ku gorze i widze ze jest lepiej z poludnia
nadlatuje parka "suczek" (prawdo podobnie z
powidza, nie jestem pewien bo przeszly centralnie
nade mna, to nie widzalem numerow ani oznaczen)
od razu humor mi sie polepszyl, gdyz nie widzialem
mysliwca w tej okolicu co najmniej od pazdziernika!
inne jednostki lataja, aco w krzesinach slychac?
Milo by bylo spotkac w okolicy (kamieniec k.
grodziska wlkp.) vhodz by iskierke spod znaku czarnego
kruka...
Ja nie jestem pewien czy to byly z Powidza, ale mozliwe, choc teraz nawet tam jest powazny problem, powychodzily resursy na pironaboje do foteli i sprawnych jest tylko 5 Su-22 z 7ELT i zadna z 6ELT!!!!!!!!!!!! Mam nadzieje, ze problem zostanie zazegnany, jak nie czasem juz go rozwiazano, Wy to macie fajnie mozecie sobie popatrzec na latajace "suczki" nad Waszymi glowami, a ja?? Jak wroce, to obowiazkowo nadrobie zaleglosci na symulatorze i troche sie pobawie GPS-em, no i postrzelam sobie z dzialka do technikow na CPPS-ie, na niby oczywiscie 

póki co zawsze zostaje popatrzeć sobie (i posłuchać! to jest nie tylko miły widok!) na samoloty pasażerskie, szczególnie jak jestem w centrum miasta, to akurat przez okno mogę zobaczyć jak zakręcają się zawsze jakos na Ławicę i już-prawie-podchodzą
czasem lecą już naprawdę niziutko.
Czasem też jakiś helikopterek (w ogniu
) sobie gdzieś przefrunie...
Choć oczywiscie, to nie to samo... juz to jakiś czas temu zauważyłam że bardzo brakuje białych smug na niebie
Mała uwaga - takie obserwacje też bywaja niebezpiecznie, szczególnie jak się akurat idzie (hehe) należy pamietać że maszyny poruszają się nie tylko na niebie

Czasem też jakiś helikopterek (w ogniu

Choć oczywiscie, to nie to samo... juz to jakiś czas temu zauważyłam że bardzo brakuje białych smug na niebie

Mała uwaga - takie obserwacje też bywaja niebezpiecznie, szczególnie jak się akurat idzie (hehe) należy pamietać że maszyny poruszają się nie tylko na niebie

- cougar
- Super aktywny
- gadu: 0
- Kontakt:
Mała, ale bardzo słuszna uwagaNostromo pisze:Mała uwaga - takie obserwacje też bywaja niebezpiecznie, szczególnie jak się akurat idzie (hehe) należy pamietać że maszyny poruszają się nie tylko na niebie

Nostromo, w Poznaniu przy osiedlu Lotników Wielkopolskich (chyba tak się to osiedle nazywa), między nim, a ogródkami działkowymi, jest z 10 metrowy kawałek terenu na którym można spokojnie stanąć i obserwować wszystkie samoloty schodzące do lądowania na wysokości... trudno powiedzieć, 10 m ?

Niesamowitą rzeczą jest pojechać tam sobie wieczorkiem, zobaczyć jak światła lotniska się zapalają i zaczynają mrugać a tutaj na horyzoncie już już pojawiają się znajome światełka..
tramwajami, samochodami, ale też ludźmi i tym, że każdy chodnik ma gdzieś swój koniec. I raczej się go nie znajdzie bezpiecznie patrząc za długo w górę....
Akurat tak za bardzo samego osiedla nie znam, ale spojrzałam na mapkę i z tego co tam widnieje, to ogródków działkowych ogólnie multum w okolicach jest
Właściwie to tam same ogródki działkowe... może warto kupić sobie jeden do prowadzenia obserwacji,
chociaż jak tam takie błoto jak na Ławicy od tej drugiej strony (co tam było podczas M&A Show...), to prędzej survivale można organizować
Ale rzeczywiście widok na pewno jest super, bo kilka dni temu byłam w tych okolicach, właściwie na Bukowskiej, akurat było już ciemnawo i coś podchodziło do lądowania, nieźle zasuwał ...
Co prawda i tak starty rulez (szczególnie jeśli jest się na pokładzie
)
Akurat tak za bardzo samego osiedla nie znam, ale spojrzałam na mapkę i z tego co tam widnieje, to ogródków działkowych ogólnie multum w okolicach jest

chociaż jak tam takie błoto jak na Ławicy od tej drugiej strony (co tam było podczas M&A Show...), to prędzej survivale można organizować

Ale rzeczywiście widok na pewno jest super, bo kilka dni temu byłam w tych okolicach, właściwie na Bukowskiej, akurat było już ciemnawo i coś podchodziło do lądowania, nieźle zasuwał ...
Co prawda i tak starty rulez (szczególnie jeśli jest się na pokładzie

Co do Su-22 latających w okolicach Kamieńca to często je tam widać. Od kilku lat przejeżdżam samochodem w tym rejonie i najczęściej trafiam suczki jadąc trasą Grodzisk - Opalenica. Z reguły latają parami, bardzo blisko siebie i na bardzo niskim pułapie. Kilka razy śmigają nad drogą - wrażenie jest zaj.....e 

- fly_jabko
- Prawie moderator!
no FURIO to pewnie piszemy o tych samych suczkach... a naj lepsze jest to ze prawie zawsze po pierwszej parce maszyn, nadltuja w nie wielkiej odległosci czasu kolejne maszy tak wiec nawet jesli nie zobacze pirwszej to jest ona dla mnie sygnalem do wyczekiwania...
a tak wramach sprostowania! Płetwa ja wiem ze odzuty nie warczą
yo byla tylko taka przenosnia z mojej strony, bo tak naprawde przeszly na takim obłednym puapie ze przez moment dosłownie nic nie słyszałem
(ale to było piękne...)
a tak wramach sprostowania! Płetwa ja wiem ze odzuty nie warczą
yo byla tylko taka przenosnia z mojej strony, bo tak naprawde przeszly na takim obłednym puapie ze przez moment dosłownie nic nie słyszałem
(ale to było piękne...)
- fly_jabko
- Prawie moderator!
no u mnie eldorado moze nie ma, ale nie nazekam, bo od czasu do czasu pokaze sie kilka maszyn, zaj... bylo podczas NAM2003 to poprostu, kregoslup wymiekal od ciaglego patrzenia w gore!!!
a na codzien pokaze sie czaswm jakas suczka, lub iskierka od "KRUKÓW", kiedys gdy jeszcze smigały 21-wsze to nawet mialem tą przyjemnosc widziec "tygryska"... POZDRAWIAM!
a na codzien pokaze sie czaswm jakas suczka, lub iskierka od "KRUKÓW", kiedys gdy jeszcze smigały 21-wsze to nawet mialem tą przyjemnosc widziec "tygryska"... POZDRAWIAM!
taaak... wrzesień to był piękny miesiąc...
Przez pierwszą połowę dnia nie mogłam obserwować, ale za to zawsze mozna słuchać. Wszystko czasem zagłuszało
Po południu z kolei można juz było prowadzić obserwacje i badania, okiem nieuzbrojonym, lornetką, aparatem, co było pod ręką...
A potem działaność wywiadowcza, gdzie i co piszą/pokazują, w postaci: przegladu gazetek, szukania w sieci i telewizji.
Pracowity czas to był, na niczym innym nie mozna sie było dobrze skupić...
Przez pierwszą połowę dnia nie mogłam obserwować, ale za to zawsze mozna słuchać. Wszystko czasem zagłuszało

Po południu z kolei można juz było prowadzić obserwacje i badania, okiem nieuzbrojonym, lornetką, aparatem, co było pod ręką...
A potem działaność wywiadowcza, gdzie i co piszą/pokazują, w postaci: przegladu gazetek, szukania w sieci i telewizji.
Pracowity czas to był, na niczym innym nie mozna sie było dobrze skupić...

- fly_jabko
- Prawie moderator!
taaa we wrzesniu z kolega (tez niezlym swirem) spedzalimy wiekszosc czasu na... dachu jego bloku... tylko z tamtad mielismy w miare nieograniczone pole widzenia... a niekturzy z pilotow (przynajmniej w naszym rejonie) wyczyniali niezle bajery na swych maszynkach... co do iskierek tez ostatnio widziale-->milo sie zrobilo<-- lecz strasznie wysoko leciala, w sumie to jeszcze nie widzialem u mnie iskry na niskim puapie, a bylo by bardzo milo wtedy...