Grzes pisze:Ciekawa informacja.
Znając LMW i porządek tam panujący, możemy się spodziewać, że wkrótce dostanie szare marynarskie wdzianko z odpowiednimi oznaczeniami
Grzes pisze:Ciekawa informacja.
Znając LMW i porządek tam panujący, możemy się spodziewać, że wkrótce dostanie szare marynarskie wdzianko z odpowiednimi oznaczeniami
i dostał
Wprawdzie nie szare, ale nowe. Porządek w LMW jak widać na najwyższym poziomie!
witam wszystkich "plemnikomaniaków" Mam własnie "na tapecie" (modelarskiej) mi-2 1/72 policji , kolejny to albo nowy kamo "żmiji" albo stary z Marynarki Wojennej RP. I teraz pytanko: czy stare wersje malowania w tej formacji było tylko pomarańczowo-zielone, czy też pomarańczowo niebieskie (takie jak stare anakondy) ? właśnie od tego zależy mój wybór kolejnego malowania
bardzo dziękuję za pomoc przy okazji dowiedziałem sie o katastrofie lotniczej koło Kutna Mi-14 w 1987.. ciekawostka, będe drążył ten temat. Wkońcu to około 15-20 km ode mnie . Tylko teraz muszę ustalic dokładne miejsce
wracajac do mi-2 - miałem cichą nadzieję ze miał jednak górę niebieska a nie zieloną
marcin1323 pisze:bardzo dziękuję za pomoc przy okazji dowiedziałem sie o katastrofie lotniczej koło Kutna Mi-14 w 1987.. ciekawostka, będe drążył ten temat. Wkońcu to około 15-20 km ode mnie . Tylko teraz muszę ustalic dokładne miejsce
wracajac do mi-2 - miałem cichą nadzieję ze miał jednak górę niebieska a nie zieloną
tu kilka słów o okolicznościach tego zdarzenia. http://lotnictwo.net.pl/10-lotnictwo_wo ... post225580
Co do Mi-2. Wszystkie RM'y z Darłowa już są w cywilu. Te obrazki które masz są historyczne ;p Jak ktoś dorwie "nową" 2'kę to poproszę fotę z każdej strony to może pokuszę się o stworzenie nowego obrazka z najnowszym malowaniem ;]
pozdrawiam.
Załogi śmigłowców Lotnictwa Wojsk Lądowych wraz z żołnierzami Wojsk Inżynieryjnych Wojsk Lądowych wezmą udział w szkoleniu z zakresu niszczenia zatorów lodowych przy pomocy materiałów wybuchowych, wykładanych ze śmigłowców. Szkolenie odbędzie się w przyszłym tygodniu na terenie obiektów szkoleniowych 16 batalionu saperów.
W szkoleniu, które odbędzie się w dniach 25-29 stycznia w oparciu o teren Ośrodka Szkolenia Lisewo, wezmą udział żołnierze Wojsk Inżynieryjnych Wojsk Lądowych oraz załogi śmigłowców Lotnictwa Wojsk Lądowych. Jak informuje szef Sekcji Prasowej 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej mjr Zbigniew Tuszyński, do udziału w szkoleniu wydzielono m.in. pięć śmigłowców Mi-2 z 49 pułku śmigłowców bojowych z Pruszcza Gdańskiego. Podobne szkolenie w ośrodku Lisewo odbyło się także zimą ubiegłego roku.
Celem zaplanowanego na przyszły tydzień szkolenia jest przygotowanie żołnierzy do wykonywania zadań związanych z usuwaniem zatorów lodowych na zbiornikach wodnych przy pomocy materiałów wybuchowych, wykładanych ze śmigłowców. Tematyka szkolenia obejmuje zasady rozpoznawania pokrywy lodowej, sposoby określania wielkości ładunku przeznaczonego do likwidacji zatoru, organizację ochrony mostów przed spływem lodu i zasady organizowania grup minerskich do wykonywania zadań likwidacji zatorów lodowych z wykorzystaniem śmigłowców.
28 stycznia na terenie ośrodka Lisewo zostanie przeprowadzone szkolenie z udziałem prezydentów miast, burmistrzów, wójtów, szefów centrów kryzysowych i władz samorządowych województwa warmińsko-mazurskiego. Jego temat to "Przygotowanie i rozmieszczenie bojowych ładunków wybuchowych na zatorze lodowym z wykorzystaniem śmigłowców". Uczestnicy będą mogli obserwować zaplanowane epizody: sporządzanie ładunków z materiałów wybuchowych z krótkim lontem oraz ich detonowanie, wykonywanie zapalników lontowych do wysadzania ładunków wykładanych ze śmigłowca, przygotowanie bojowych ładunków wybuchowych, potrzebnych do wyłożenia na zator ze śmigłowca oraz wykładanie i wysadzanie ładunków na zatorze ze śmigłowca.
Jak informuje Sztab Generalny Wojska Polskiego, do realizacji zadań w sytuacjach kryzysowych spowodowanych obfitymi opadami śniegu, zatorami lodowymi na zbiornikach wodnych oraz powodziami, w gotowości do działania utrzymywanych jest około 3000 żołnierzy. W składzie tych sił znajduje się 12 grup minerskich na śmigłowcach do niszczenia zatorów lodowych.
Jarku, mała prośba - jak wstawiasz artykuł, np. z lotniczej polski to umieść go między znakami (quote) a (/quote). Moim zdaniem taka forma wyróżnia tekst i od razu wiadomo, że mamy do czynienia z cytatem.
p.s. Celowo zamieniłem nawias kwadratowy na okrągły. W przeciwnym wypadku w cytacie znalazła by się lierka "a".