forum.krzesiny.org.pl

Lotnicze forum dyskusyjne
Teraz jest 12 gru 2019, 19:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 17 kwi 2008, 20:04 
Offline
Wyróżniony!
Wyróżniony!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2003, 15:21
Posty: 1321
Lokalizacja: gostynin
narzeszcie doszedłem do porzadku, wina lezala po stronie rozdzielczosci w monitorze. aparat rejestruje zdjątka w dobreych proporcjach. teraz mam 1440/900 i dopiero są takie proporcje jak na "starym, zwykłym szklaku" ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2008, 19:25 
Offline
Prawie moderator!
Prawie moderator!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 wrz 2007, 13:24
Posty: 3397
Lokalizacja: Swarzędz
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6221701

a jak wykonać takie coś? :D

_________________
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego "Krzesiny"
Obrazek
http://www.airliners.net/search/photo.s ... 20Wasinski


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 kwi 2008, 21:39 
Offline
Aktywny!
Aktywny!

Dołączył(a): 25 cze 2007, 14:51
Posty: 255
Lokalizacja: Poznań
tomash napisał(a):
a jak wykonać takie coś? :D

kupić szkło fisheye


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01 maja 2008, 09:31 
Offline
Prawie moderator!
Prawie moderator!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 wrz 2007, 13:24
Posty: 3397
Lokalizacja: Swarzędz
I z fisheye otrzymam dwa samoloty na jednym zdjęciu?

_________________
Stowarzyszenie Miłośników Lotnictwa Wojskowego "Krzesiny"
Obrazek
http://www.airliners.net/search/photo.s ... 20Wasinski


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01 maja 2008, 10:26 
Offline
Super aktywny
Super aktywny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2007, 21:39
Posty: 454
Lokalizacja: Warszawa
- Ustawiasz aparat na statywie ( żeby wszystko poza samolotem na dóch zdjęciach było na tym samym miejscu).
- Ustawiasz tryb podwójnej ekspozycji (o ile coś takiego masz - moje D80 ma :) )
- jak samolot jest daleko robisz pierwsze zdjęcie
- jak samolot jest bliżej robisz drugie zdjęcie
- z racji tego, że wybrałeś tryb podwójnej ekspozycji otrzymujesz jedno zdjęcie, gdzie tak naprawde dwa nałożone są na siebie.

Kwestia obiektywu to już Twój wybór w zależności, jaki efekt chcesz uzyskać.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 01 maja 2008, 11:47 
Offline
Aktywny!
Aktywny!

Dołączył(a): 25 cze 2007, 14:51
Posty: 255
Lokalizacja: Poznań
tomash napisał(a):
I z fisheye otrzymam dwa samoloty na jednym zdjęciu?

Myślałem, że chodzi Ci o ten szeroki kąt widzenia i zniekształcenia.

Żeby zrobić kilka samolotów to tak, jak napisał Zdun lub:
- robisz kilka zdjęć ze statywu (najlepiej) uważając na to, żeby jeden samolot nie nakładał się na drugi
- w programie do edycji (Gimp, Photoshop) wstawiasz kolejne ujęcia jako warstwy, dodajesz do warstw maski i na maskach "malujesz" samoloty

Jeśli nie umiesz nic robić na warstwach to polecam, żebyś spróbował.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 05 cze 2008, 12:44 
Offline
Super aktywny
Super aktywny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2008, 09:54
Posty: 445
Lokalizacja: Poznań / Darłowo
Mam pytanie z kategorii pytania inne:
jak i czy da się przeliczyć zoom x15 w kompakcie na obiektyw lustrzankowy? Czyli, mam teraz Sony H7 a chce kupić Canona 350D i z ciekawości do jakiego obiektywu ten obecny zoom jest podobny?
Chyba namieszałem ale prościej nie za bardzo potrafię to opisać.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 cze 2008, 06:20 
Offline
Prawie moderator!
Prawie moderator!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2005, 08:57
Posty: 3122
Lokalizacja: EPPO, EPKS, EPPK
sprawa ma sie tak, ze musisz poszukac(najlepiej w necie) jaki ekwiwalent ogniskowych daje Ci aparat
Obiektyw masz o zakresie ogniskowych 5,2 do 78 mmm ale mnozysz to razy wspolczynnyk, tak zwany crop, jest to liczba ile razy matryca w Twoim aparacie jest mniejsza od matrycy pełnoobrazkowej(jak sie myle poprawic) w lustrzankach jest to najczesciej okolo 1,5 ale w kompaktach duzo wiecej i odpowiednik ogniskowych dla Ciebie to od 31 do 465mm czyli super
teraz lustrzanki, jak juz wspomnialem w wiekszosci przelicznik to 1,5 ( ja tak mam) czyli jak mam obiektyw 70-300 mm to ogniskowe dla zestawu aparat-obiektyw to 105 do 450mm czyli podobnie do Twojego zblizenia
tak wiec zoom w Twoim aparacie jest podobny do tego jakbys uzyl obiektywu 20-300 mm
mam nadzieje ze juz jest jasniej, jak nie to pytaj :D

_________________
Ja
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=37325
http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_se ... author=267
SMLW
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?group_id=134


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 cze 2008, 06:53 
Offline
Super aktywny
Super aktywny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 sty 2008, 09:54
Posty: 445
Lokalizacja: Poznań / Darłowo
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. w przyszły tydzień będę miał możliwość porównać obydwie rzeczy i wtedy pokaże efekt jak to jest w rzeczywistości.
A czy wielkość obiektu na zdjęciu jest uzależniona od wielkości matrycy? bo jeśli obiektywy są "porównywalne" to gdzie tkwi różnica?

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 06 cze 2008, 08:31 
Offline
Prawie moderator!
Prawie moderator!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2005, 08:57
Posty: 3122
Lokalizacja: EPPO, EPKS, EPPK
wielkosc obiektu na fotce bedzie bardzo podobna różnica polega na tym ze w kompakcie masz fizycznie(wymiary fizyczne) matryce mniejsza niz w lustrzance, dlatego potrzebujesz mniejszego obiektywu z mniejszymi ogniskowymi zeby zrobic obiekt o tej samej wielkosci na fotce co w lustrzance, po co wiec wydawac kupe kazy na lustro skoro podobny zoom(podobnej wielkosci obiekt na fotce) sie dostanie w tanszym kompakcie(przy zalozeniu oczywiscie ze mowimy o podstawowym komplecie lustrzanki - napisanym powyzej)
otoz po pierwsze wielkosc matrycy(fizyczna) jest wieksza w lustrzance i przy takiej samej ilosci Mpix lustro da Ci mniej szumów, druga sprawa ze obiektywy, wogole aparaty kompaktowe sa duzo wolniejsze jesli chodzi od luster(zarówno ostrzenie jak i obróbka choc to drugie nie az tak) a jak wiadomo w fotografii lotniczej szbkosc sie baaaardzo przydaje, pozatym majac wieksza fizycznie matryce przy tej samej ilosci MPix na fotce obraz bedzie bardziej szczegółowy(dokłądniejszy)

_________________
Ja
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=37325
http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_se ... author=267
SMLW
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?group_id=134


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 cze 2008, 16:45 
Offline
Aktywny!
Aktywny!

Dołączył(a): 25 cze 2007, 14:51
Posty: 255
Lokalizacja: Poznań
Zdjęcia robione tym samym sprzętem i domyślam się, że z tego samego miejsca.
W czym jest problem?

http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6278913

http://i41.photobucket.com/albums/e256/ ... 36_f16.jpg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 cze 2008, 18:01 
Offline
Prawie moderator!
Prawie moderator!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 wrz 2005, 08:57
Posty: 3122
Lokalizacja: EPPO, EPKS, EPPK
mcl - wyostrz i dodaj trochę kontrastu

_________________
Ja
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=37325
http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_se ... author=267
SMLW
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?group_id=134


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 29 cze 2008, 22:29 
Offline
Aktywny!
Aktywny!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 wrz 2007, 21:26
Posty: 193
Lokalizacja: Luboń
podejrzewam, że zdjęcie z jetPhotos to RAW - dobrze wywołany RAW!

Skoro sprzęt jest taki sam to problem polega albo na złych parametrach korpusu, albo na złej obróbce - w przypadku D 80 stawiałbym na obróbkę, ponieważ to body nawet na ustawieniach AUTO daje rade!

Swoją drogą może przydałby się na tym forum temat o obróbce graficznej, wywoływaniu RAWów, właściwym wyostrzaniu i szykowaniu fotek do zamieszczenia w internecie. Wiem, ze masa tego jest w necie, na innych forach itp. Ale inaczej np wyostrza się fotkę zrobioną w lesie lub portret, a inaczej fotkę samolotu czyli obiekt na tle nieba, inaczej też ustawia się BW dla fotek w pomieszczeniu, a inaczej ustawia się gdy chcemy sfocić samolot w pełnym słońcu. A tu jeszcze sprawa kontrastów, kadrowania, mnożyć można problemy...

ktoś chętny do przygotowania takich lekcji ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 30 cze 2008, 20:29 
Offline
Aktywny!
Aktywny!
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2003, 19:06
Posty: 177
Lokalizacja: Poznań
hmm to zdjęcie z JP to nie RAW ino najzwyklejszy JPG+ obróbka :))

_________________
o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤ Drakenus ¤°`°¤o,¸¸,o¤°`°¤o

galeryjki z samolocikami :
http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=10214
http://www.airfoto.pl/index.php?module= ... &type=id_u


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 01 lip 2008, 11:12 
Offline
Aktywny!
Aktywny!

Dołączył(a): 25 cze 2007, 14:51
Posty: 255
Lokalizacja: Poznań
Za to zdjęcie z photobucket to raw (nef). Jak coś od początku nie ma szczegółów to wyostrzanie ich nie doda.
Mnie przyszły do głowy tylko dwa powody:
- nagrzane, falujące powietrze
- za bardzo otwarta przesłona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL